HTML

Pattaya Smile

Az itt leirt tortenetek, kepek tobbsege valoszinuleg nem szinesitene egy utazasi iroda Thaifoldrol vagy Pattayarol bemutatott ajanlatat.Remelem hasznos es tanulsagos irasokkal es kepekkel tudunk szolgalni azoknak akik meg nem jartak Thaifoldon de szeretnenek ellatogatni, akik mar voltak itt de vissza jonnenek es azoknak is akik itt elnek.Hozzaszolasokat es torteneteket varunk hiszen azok epitik ezt a blogot.Remelem sikerul megmutatnunk a thai mosolyt.A VALODI thai mosolyt.

Friss topikok

  • go diamond: ok en is nyaraltam ott honapokat, tobbszor, soha semmilyen atrocitas nem ért :) igaz itthon se szo... (2013.01.29. 15:20) ÚJ THAIFÖLD FÓRUM!!!
  • Triso: Sziasztok , Szeretnék Tajfoldonn vállalkozni és ehezz keresek társat, Van telkem a tengerparton... (2011.12.28. 11:50) Külföldi (farang) nők Thaiföldön
  • Greenternet: Vigyel sok penzt:) Mindenki boldog lesz. (2008.09.01. 23:46) "Megveszem ezt a NŐT"
  • Krisztián: Ciao! Örömmel hallom, hogy sikerült a terved és sikeres és boldog életet kívánok neked, remélem a... (2008.06.14. 21:42) Búcsú (?)
  • kekecke: Úgy érted, még ezt-azt venni se kell neki? Taxit, ebédet ő fizeti? Nehéz elképzelni a szitut Thaif... (2008.04.01. 14:08) Aludj el szépen kis...farang!!!

2006.12.26. 06:58 Greenternet

Kozlekedes Pattayan

  Mint minden nagyobb varosban szerte a vilagon nehez a kozlekedes  gyalogosan is es jarmuvel is egyarant.Pattaya se kivetel ez alol.Sot.Bangkokban az ember mar megtapasztalhatja  ,hogy milyen az igazi csucsforgalom hiszen a varos tobbek kozott errol is hires.

Bangkoki forgalom

 

Pattayan se sokkal jobb a helyzet szerintem meg kicsival rosszabb is.Mereteit tekintve joval kisebb varos mint bangkok  de  a belvarosi reszeken ugyanolyan a dugo mint barhol bangkokban.A rohamosan novekvo gepkocsi park mar itt is ereszteti hatasat.Meg szerencse hogy a tobbseg motorral jar es nem autoval.A pattyai utcakat,utakat elnezve nem is igazan ertem minek hasznalnak az emberek autokat.A foutak kivetelevel mindenhol keskenyek az utcak,parkolni szinte lehetetlen.Ami engem a legjobban zavar ,hogy a legtobb utcaban egyszeruen nincsen jarda.Ha meg van akkor azt az arusok foglaljak le de ugy hogy a  rekordnak szamito eredetileg 5 meter szeles jardabol lehetoleg eppen annyi maradjon hogy egy ember eltudjon menni, de a legtobb esetben meg ez sincs meg.Ez akkor az igazi amikor az uttesten joindulattal is ket auto fer el egymas mellett es a sok motoros is a palyan van.Gyalogosokbol sincs hiany es mivel ezek is az uttesten kenytelenek kozlekedni el lehet kepzelni  milyen kaosz  lehet egy egy forgalmasabb hetvegen vagy peldaul unnepnapokon.Az utak minosegevel nincs is gond, foleg ha a  budapesti viszonyokat vesszuk figyelembe.Egyre tobb helyen veszem eszre ,hogy kozlekedesi jelzolampakat szerelnek fel,kivaltkepp igy szezon kornyeken.Ez nagyon jo otlet,foleg ha mukodnenek is.A Sukhumwit Rd-on nincs is sok gond ezekkel ,de a mellekutvonalakon sokszor latom hogy csak sargan villognak a lampak.Van olyan keresztezodes ahova nehany honappal ezelott telepitettek lampakat de azota se mukodik.Termeszetesen sikerult oda is felszerelni nehanyat ahova egyaltalan nem kellett volna.Ilyen szerintem a Thapphraya Rd Pattaya Sai 3 Rd keresztezodese a feluljaro alatt.Igaz ez a lampa se mukodott 20 percnel tovabb de talan jobb is igy.Szebb napokon majdnem Jomtienig all a sor.Mar itt is divat lett autoval kozlekedni meg a wc-re is.Ja es persze lehetoleg minnel nagyobb autoval.Erdekes latvany amikor a kis thai csaj probal kinezni a kormanykerek mogul valami terepjarobol.Igen szep mutatvany amikor megprobal parkolni.Mondjuk sok gondot nem csinalnak belole.Siman megall masodiknak.De szerintem a belvarosi  kozlekedes legnagyobb kerekkotoi a taxisok.

 

 

 

Allitom ,hogy a pattyai  geppark 40%-at a taxisok adjak.Az ,hogy szo szerint 5 meterenkent kovetik egymast es kozben utasokra vadasznak az nem egyszeru.Estenkent szepen bedugul a Walking St,Beach rd kornyeke.Erdekesen vezetnek am.Amikor lehetne menni akkor nem megy,amikor  lassan, vigyazva  kene kozlekedni akkor mindenaron menni akar.Ez egyebbkent a thaiok egyik nagy erosege.A tolakodas.Mar korulbelul otvenen allunk a lampanal motorosok es mar a szembejovo forgalom savjat es jocskan lefoglaljuk de mindig van egy okostojas aki  ugy gondolja hogy mi nem arra varunk, tovabbmehessunk  hanem arra ,hogy ot eloreengedjuk.Eszebe nem jutna a baromnak ,hogy azzal ,hogy o elore tolakszik nekunk annyival tovabb kell varni.Ehez mar logika kell.(Thai system).Igy persze mindenki tolakszik elore es szep az elet.Kezdetben meg az ember erdeklodne ,hogy hova sietsz kismadar de az ertelmes nezesbol sejteni lehet ,hogy megnyugtato valaszt ne varjunk.Igy tehat marad az ,hogy vagy felnovunk a feladathoz es kicsit atvesszuk a thai ritmust vagy  szepen komotosan  higgadtan kozlekedunk.Megsugom a masodik megoldas a nyero.Ha mar a motorosoknal tartunk.A motor veszelyes uzem ,foleg pattayan.A hosszabb ideje itt tartozkodo honfitarsaink kozul  majd mindenkinek volt valamilyen kozlekedesi balesete.Vagy csak egy  kis borulas ,vagy  utkozes stb.A szabalyokat egyszeru betartani mivel gyakorlatilag nincsenek szabalyok.AJogositvanya minden 500. embernek ha lehet  es az is csak azert mert esetleg autoja is van.A motorosok tobbsegenek nincsen es ezalltal fogalma sincs a kozlekedesi szabalyokrol.Kit erdekel a zarovonal vagy minek elfecserelni a draga idot a piroslampanal.Ha isten ujrateremtene a thaiokat akkor szivesen megkernem ,hogy  ket indexlampat  varazsoljon a fejukre es akkor talan hasznalni is fogjak.Olyan fogalmak mint,tolerancia vagy elsobbseg ,ezeket itt el kell felejteni mert a thai nyelvbol hianyoznak.

Nagyon sok a motoros baleset mert egyreszt az autosok szinte figyelembe se feszik a motorosokat masreszt meg a figyelmetlenseg a tobbi motoros reszerol.Egy masik cikkben majd kiterek arra hogy mi torternik ha egy farang a baleset resztvevoje.Mindenesetre  nem szep latvany amikor jon a mentoauto ami itt legtobbszor csak egy platos auto amire feldobjak a serultet es mar megy is a korhazba.Ott persze magasszinvonalu az ellatas foleg a farangoknak.Oket altalaban a jobban felszerelt de joval dragabb korhazba viszik.Biztositas nelkul igen csak melyre lehet nyulni a zsebbe amikor fizetni kell   a mutatvany vegen.Aki hosszabb tavra akar berendezkedni annak mindenfelekeppen ajanlom a balesetbiztositast foleg ha motorozni is akar.

Sokszor latom ,hogy a "friss"turista elmegy motort berelni ,de neki nagy motor kell am es nem olyan kis robogo mint amilyet a tobbseg hasznal.Neki 500 kobcenti folott kell a jargany.Ennek tobb elonye is van.Nehez vele kozlekedni,nagyobbat lehet vele esni,es tobbet kell fizetni a thaioknak ha gond van.Na ez az amit nagyon szeretnek es szinte varjak hogy valami gond legyen.(Kolcsonzos dolgokrol is fogok majd reszletesen foglalkozni)

Mondjuk a popsi az jol mutat rajta de azon kivul szerintem a varosban nem lehet kihasznalni a gepet.A tobbseg altal hasznalt kis olcso robogokkal szepen lehet kozlekedni,konnyu parkolni szoval praktikusabb.Az itteni kozlekedesnel nagyon fontos, hogy sokkal korultekintobbek legyunk,ovatosabbak mint az otthon megszokott.Ha lehet akkor ne rontsunk a baleseti statisztikan.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://pattayasmile.blog.hu/api/trackback/id/tr3224377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása